וויקס היא חברה ישראלית פורצת דרך שהביאה לעולם סט של כלים לעסקים כאשר הבולט והמרכזי שבהם הינו כלי בניית האתרים החדשני שלה.
וויקס אינה הראשונה שפיתחה פלטפורמה לבניית אתרים אבל היא ללא ספק החברה שלקחה את המשימה הזו ברצינות הכי ראויה. כלי עריכת האתרים של וויקס (וויקס אדיטור) חולל מהפכה בתחום והציב סטנדרט חדש בכל הנוגע לקלות בניית אתר והנגשת יכולות עיצוב מתקדמות לגרפיקאים שחסרי ידע בתכנות.
הסיפור של חברת וויקס (wix) שהפכה בהמשך הדרך לוויקס.קום הוא מעניין יוצא דופן. את החברה הקימו בשנת 2006 ארבעה יזמים ישראלים: שני האחים אבישי ונדב אברהמי, ד״ר אורית מוסינזון וגיורא קפלן. הארבע עסקו למעשה בתכנון ופיתוח של סטארטפ אחר וכשהגיעו לשלב הקמת האתר השיווקי של המיזם והבינו כמה מסובך להקים היום אתר, עזבו הכל והתחילו לפתח פתרון לבעיה הזו.
אחת הבעיות המרכזיות שהיו בזמנו בכל בקשור לבניית אתרים היה העובדה כי מי שלא היה התמצא בקידוד היה משתמש לרוב במערכות בניית אתרים כמו #וורדפרס שסיפקה פתרון חלקי והיתה מסורבלת לתפעול אני כותב פתרון חלקי משום שוורדפרס בזמנו הציע למשתמש (חסר הידע בקוד) אפשרויות עריכה מוגבלות בכל הנוגע לביצוע שינויים מקוריים מהותיים (בטח כאלה הקשורים לעיצוב ומבנה) באתר.
לעומתם וויקס הציבה לעצמה מטרת על: הקמת מערכת לבניית אתרים שתאפשר לכל אדם להקים אתר.
את המטרה תושג על ידי
הורדת הצורך להתעסק עם כל הצד הטכני של השרת
ביטול צורך הידע בקידוד
פיתוח ממשק הקמה פשוט ונגיש
מתן אפשרות להקים אתר בחינם (עם מגבלות מסויימות)
הפתרון שהשותפים הגו היה מעניין והתבסס על טכנולוגיית הפלאש של אדובי
בשונה ממערכות כמו וורדפרס דרופל או ג׳ומלה שעשו שימוש בקוד html אך הכריחו את המשתמשים לכתוב אותו בעצמם (או להשתמש בתבניות מוכנות מראש) וויקד השתמשה בטכנולוגיית הפלאש שאיפשרה לה לתת למשתמשים גמישות עיצובית ושימוש בממשק ויזואלי אך למימוש החזון בפלאש היו מספר חסרונות שהתבטאו במהירות איטית של האתרים ובקושי של מנועי החיפוש כגון גוגל ובינג להבין מה האתרים מכילים וכתוצאה מכך: לדירוג גרוע של אתרי וויקס בתוצאות החיפוש.
אפשר להמשיל את טכנולוגיית הפלאש של אדובי לסירטון וידאו ואת הטכנולוגיות המתחרות לקובץ וורד - כעת, ברור שלמחשב מן הסתם קשה יותר לנתח מה יש בסרטון מאשר מה יש בוורד… וכתוצאה מכך אתרי וויקס היו בעלי נחיתות מובהקת בכל הקשור לקידום אתרים (#seo) .
השיפט של וויקס
בעקבות איום של גוגל כי היא מתכננת להפסיק לסרוק אתרי פלאש, וויקס הציבה לעצמה יעד של מעבר מטכנולוגיית פלאש לhtml5 עד סוף שנת 2012. רבים היו סקפטיים והטילו ספק ביכולת של וויקס לבטא את היכולת הפנומנלית שלה הקיימת בפלאש גם באמצעות טכנולוגיה זו אבל וויקס עשתה זאת בגדול ויישרה קו עם גוגל.
אם קודם לכן האדיטור של וויקס היה למעשה סוג של תוכנה לעיצוב גרפי שידעה להציג לגוגל מן סדרת תמונות (שכל תמונה היתה בעצם דף באתר) עם כפתורים שמקשרים בניהם אזי כעת האדיטור של וויקס ידע להסביר לגוגל איפה כל אלמנט באמת נמצא על הקנבס (על דף באתר) ומה הוא מבטא.
הבעלים של אתרי הוויקס ששרדו את המעבר בין הטכנולוגיות העידו על שיפור עצום בקידום האתרים ובמהירות האתר אך עדיין וויקס לא באמת נתנו פייט אמיתי לפלטפורמות המתחרות וזאת מכיוון שהקוד מאחורי הקלעים בסופו של דבר נכתב על ידי המחשב ולא על ידי המשתמש ובאופן כללי כאשר קוד נכתב על ידי מחשב הוא כתוב בצורה ״מלוכלכת״ ומכיל המון שורות מיותרות וכתוצאה מכך האתרים אמנם חוו שדרוג משמעותי יחסית אך עדיין שקלו לא מעט והיו כבדים.
בשנים שלאחר מכן חברת וויקס צמחה ושיפרה בהתמדה את הקוד והפכה במהירות מסחררת וחסרת תקדים בסצנה הישראלית מחברה קטנה לחברה עצומה ומוערכת בכל העולם, היא התרחבה, הונפקה בנאסדק, וגייסה אלפי מהנדסים בישראל, וחטיבות המחקר והפיתוח של וויקס הצליחו לשדרג את הטכנולוגיה לרמה מדהימה שמצליחה להפיק קוד מעולה שנותן פייט אמיתי לשאר הפלטפורמות. וויקס הקימה בפלטפורמה שלה חנות אפליקציות והכניסה לתוכה עשרות אפליקציות שימושיות שמתאימות לכל צורך של לקוח באשר הוא. אחת האפליקציות הפופולאריות בחנות האפליקציות היא למשל wix store שמאפשרת לכל בעל אתר וויקס להטמיע באתר תכונות מתקדמות של חנות איקומרס ועוד.. (אני מזמין אותך לקרוא את המאמר: האפליקציות הטובות ביותר בחנות wix apps )
בהמשך הדרך החליטו בוויקס לאפשר לכל אחד לפתח אפליקציה שימושית לחנות שלהם (בדומה למה שקיים בוורדפרס) ולתרום לקהילה / למכור אותה. היתרון של חנות האפליקציות של וויקס הוא בכך שרק אפליקציות שעומדות בתקנים של וויקס מצליחות לעבור את הסינון הקפדני וכתוצאה מכך אין מצבים של ׳תקלות׳ בפלטפורמה שנובעות כתוצאה מאפליקציה מיושנת או זדונית (כמו שקורה בוורדפרס לא פעם) - אופן פעולה שיושם לראשונה על ידי ענקית הטכנולוגיה ׳אפל׳ באפסטור שלה
וויקס עם המבט קדימה
בשנת 2020 שחררה וויקס גרסא מתקדמת ופורצת דרך של אדיטור מדור חדש העונה לשם ״editor x“ שמאפשר גמישות עיצובית רבה יותר כאשר הדגש הוא על רספונסיביות (התאמת גודל אתר לכל רזולוציית מסך) שהייתה מוגבלת מעט באדיטור הרגיל של וויקס.
נכון להיום אדיטור איקס עדיין בבטא, ונרשמת בקהילת בוני האתרים שקיבלו גישה אליו התלהבות רצינית וביקורות מאד חיוביות הנוגעות ליכולות הגרפיקה המשופרות (מזכירות מעט את ממשק adobe Xd) ומהירות האתר הפנומנלית (שמתקבלת כמובן בבניית אתר באופן נכון). (אגב, אתם מוזמנים לקרוא את המאמר שלנו על אדיטור X)
וויקס היא אחת מחברות הטכנולוגיה החדשניות והמוצלחות בעולם וגדלה בקצב פשוט הזוי מבחינת הכנסות, כמות משתמשים, וכמות השירותים שהיא מציעה
בין הכלים של וויקס לעסקים ניתן למנות את:
מערכות רכישת הדומיינים, אדיטורים שונים לבניית אתר (ADI, קלאסיק וX) , מערכת ליצירת לוגואים, מערכת לניהול משימות, מערכת אוטומציות, מערכת ניוזלטרים ועוד רבות רבות.
העתיד בכל הקשור לוויקס נראה לי ורוד, אופטימי מאד ואני מאחל להם המון בהצלחה!
מקווה שנהנתם!
אם מצאתם טעות או שאתם רוצים להוסיף משהו אתם מוזמנים להגיב כאן למטה!
גאווה ישראלית.
חברה עם חזון ואנשים מצויינים. ממליץ לכולם לשמוע פודקאסט מעולה עם שי אברהם (היזם שהקים את וויקס)
https://omny.fm/shows/odpodcast/avishai-abrahami-1-live
ללא ספק חברה שפה כדי להישאר לעשורים הקרובים לפחות!